Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi
Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi’nin kapanış toplantısı, 28 Kasım 2024 tarihinde Elite World Grand Sapanca Otel’de gerçekleştirildi. Projenin ulusal ve uluslararası paydaşları, kamu ve özel sektör temsilcileri ve akademisyenler toplantıda yer aldı.
Programın Açılış Bölümü
Program, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO)’ndan Sınai Kalkınma Uzmanı Marco Matteini ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nden Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal’ın açılış konuşmaları ile başladı.
Paneller
“Sürdürülebilir Enerjinin Geleceğine Yakılan Yeşil Işık” Paneli
Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Sanin moderatörlüğünde düzenlenen bu panelde,
T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan İlker Özata,
UNIDO Proje Koordinatörü Önay Geylan,
Göknur Gıda A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Feryal Karadeniz,
Mersin Elektrik Proje Direktörü Zafer Çelik
konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, yenilenebilir enerji kaynaklarının geleceği ve bu süreçte biyokütlenin rolü ele alındı.
“Sınırların Ötesinde: Yenilenebilir Enerji Devrimini Yönlendirmede Kadının Rolü” Paneli
UNIDO’dan Ayşen Toksöz Ünalan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde,
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan Biyolog Ebru Uzun,
If Consultancy’den Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Betül Yücel Parlak,
BORUSAN Holding İnsan Kaynakları Direktörü Özde Hamarat
kadınların yenilenebilir enerji sektöründeki rolü, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın liderliği gibi konularda görüşlerini paylaştılar.
Teknik Sunumlar ve Proje Çıktıları
Programın devamında,
TEMSAN’dan Merve Demir, “BIOTEM (Mini Biyogaz Projesi)” hakkında bilgi verirken, proje videosu izletildi.
TAGEM’den Muhammed Gökalp, “Kapasite Artırımı ve Yasal Çerçeve Analizi” sonuçlarını aktardı.
UNIDO Proje Ulusal Uzmanı Ersan Olcay Işın, “Pilot Projeler” üzerine detaylı bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda ayrıca, projenin yürütülmesi sırasında gerçekleştirilen faaliyetlerin ve elde edilen sonuçların yer aldığı video sunumları, katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.
Kapanış Konuşmaları
Program, TAGEM Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat YILMAZ, UNIDO Teknik Uzmanı Ayşen Toksöz ÜNALAN ve TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Şerafettin Çakal’ın kapanış konuşmaları ile sona erdi. Konuşmacılar, proje ekibi ve paydaşlara teşekkür ederek, projenin başlangıç hedeflerini aşarak büyük bir başarıyla tamamlandığını vurguladılar. Projenin çıktılarının, sadece bugün için değil, gelecek için de önemli bir altlık oluşturduğuna dikkat çektiler. Bu zamana kadar elde edilen proje çıktılarının tüm bilim dünyasına ve sektöre hayırlı olmasını temenni ettiler.
Toplantı, katılımcıların sorularının ve görüşlerinin alınmasının ardından sona erdi.
PROJE HAKKINDA
2018 yılında başlayan, GEF tarafından fonlanan, TAGEM ve UNIDO işbirliğinde yürütülen proje hedeflerinin de üzerinde çıktılarla başarılı bir şekilde tamamlandı.
Proje tarımsal faaliyetler ve tarıma dayalı endüstri işletmelerinin en son artıklarının çevreye olan negatif etkilerinin ortadan kaldırılarak biyokütle enerjisine çevrilmesindeki proseslerin belirlenmesi ve modern biyoenerji teknolojilerinin kullanarak sektörün kendi ihtiyacı olan enerji üretim performansının arttırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir.
Proje tarımsal artıkların oluşturduğu biyokütle potansiyelinin sürdürülebilir ve tekrarlanabilir stratejilerle temiz enerjiye dönüşümünde;
-Tedarik zincirleri ve enerji tesislerine verilen destekler,
-Mevzuat düzenlemeleri,
-Kapasite geliştirme ve farkındalığı arttırma,
-Takip ve değerlendirme olmak üzere dört ana proje bileşeni önemli rol oynamaktadır.
Proje çağrıları kapsamında desteklenen 6 Enerji Tesisi ve 7 Tedarik Zinciri Projesi toplam 2,4 Milyon dolar hibe ile desteklenmiştir. 6 yenilikçi ve yüksek oranda tekrarlanabilir biyokütle enerji dönüşüm teknolojisi uygulamasıyla, biyokütle enerji üretimi kurulu gücü 10 MW artırılması proje hedeflerinden biridir. Bu hedef aşılarak toplam da 13 MW kurulu güç artışına ulaşılmıştır.
Karbon dioksit eşdeğer emisyon azaltım hedefi olan 4,28 milyon tCO2eq (toplam doğrudan emisyonlar 440 bin tCO2eq ve dolaylı emisyonlar 3,84 milyon tCO2eq), performansı ve tekrarlanabilirlik oranı yüksek olan pilot projelerle bu hedef tutturulmuş ve defalarca geçilmiştir.
Bu maddi destekle birlikte Manisa, Konya, Ankara, Bursa, Erzurum, Van, Samsun, İzmir ve Antalya olmak üzere 9 merkezde 81 ilimizin;
-Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri,
-Tarım ve Orman İl Müdürlükleri,
-Belediyeler ve Özel sektör çalışanlarından oluşan %30 ‘u kadın olmak üzere 600’ün üzerinde katılımcıya eğitim verilmiştir.
Ulusal ve uluslararası kongrelere, çalıştaylara, fuarlara katılım sağlanarak farklı kesimlere projemiz anlatılmıştır. Katılım sağlanan 13 fuarla da çiftçilerimize ve sektöre ulaşarak biyokütle konusunda farkındalık yaratılmıştır.
Projemiz kapsamında yapılan mevzuat çalışmalarıyla ilerde yapılacak olan kanun hazırlıklarında altlık olarak kullanılacak dokümanlar tüm paydaşlar ile paylaşılmıştır.
Comments