top of page

Sürdürülebilir Biyokütle Projesi: BİOTEM

 

TEMSAN ve UNIDO iş birliğiyle hayata geçirilen BİOTEM (mini Biyogaz)projesi, doğalgazın olmadığı kırsal alanlarda hayvancılıkla uğraşan vatandaşların enerji ihtiyacını temiz ve yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında biyogaz kullanılarak, özellikle ocaklarda kullanılacak enerji ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir.

 

Biyogaz, %50-80 oranında metan ve %20-50 oranında karbondioksit içeren yanıcı bir gaz olup, temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. BİOTEM, organik atıkları kullanarak biyogaz üreten bir ünite olarak tasarlanmıştır. Mini Biyogaz Ünitesi, 1-3 büyükbaş hayvanın ürettiği atıktan bir hanenin üç öğünlük yemek pişirme ihtiyacını karşılayabilecek kapasitededir.

 

Üretim Kapasitesi ve Bileşenler

Biyoreaktöre günlük 20 litre büyükbaş hayvan atığı yüklemesi yapıldığında, yaklaşık 1 metreküp biyogaz elde edilmektedir. Bir ay içinde bu sistem, 12 kilogramlık bir mutfak tüpüne eşdeğer biyogaz üretimi sağlamaktadır.

 

Mini Biyogaz Ünitesi, biyoreaktör, gaz deposu, biyogaz pompası, nem alıcı, desülfürizör ve gaz ocağı gibi temel bileşenlerden oluşur. Biyoreaktör, organik atıkların yer aldığı ve gaz üretiminin gerçekleştiği kısımdır. Atık içindeki bakteriler, 20-40°C sıcaklık aralığında (optimum 37°C) metan üretir. Üretilen biyogaz, gaz hortumları aracılığıyla gaz deposuna iletilir ve buradan pompa vasıtasıyla ocaklara aktarılır ve kullanılır.

 

Uygulamalar ve IoT Takip Sistemi

BİOTEM, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kurulmuş olup, biyogaz üretimi sırasında elde edilen veriler (sıcaklık, biyogaz, metan, elektrik) harita tabanlı bir IoT sistemi aracılığıyla izlenebilmektedir.

  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Instagram
Untitled%20design%20(3)_edited.jpg

Copyright© Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi 2024.  

bottom of page